Ovocný čaj Detský punč 50 g

Kód produktu: 0-601180-5
Cena s DPH: 2,40€
Cena bez DPH: 2,00€
Množstvo: + -
 
Obľúbený produkt Porovnať produkt

Ďalšími zástupcami na poli obľúbených a zdraviu prospešných čajov sú ovocné čaje, ktoré sa stávajú čoraz obľúbenejšími. Sú vhodné pre celú populáciu – predovšetkým pre deti, pretože neobsahujú teín ani kofeín ani žiadne iné povzbudzujúce látky. Sú produkované na čistej prírodnej báze a je ich možné piť bez obmedzenia. Ideálne hasia smäd a výborne osviežujú. Je možné ich pripravovať teplé aj chladené. Naviac obsahujú vitamín C, ktorý pôsobí preventívne proti prechladnutiu. Jednotlivé vylúhované komponenty je možné zjesť, nakoľko je to sušené ovocie. Ich rozmach je reakciou na požiadavky stále väčšieho počtu ľudí v kľude sa posadiť a pochutiť si na svojej šálke čaju. Okrem toho neobsahujú žiaden pridaný cukor, kalórie ani kofeín. Preto je vhodný pre veľkých aj malých, mladých aj starých. Je jedno či sa jedná o harmanček, mätu, šípky, jablká, alebo o lesné plody. Paleta ovocných zmesí sa v poslednej dobe veľmi rozšírila. Použitím rôznych aromatických prísad sa tieto možnosti posúvajú do väčších rozmerov. Na rozdiel od zelených a čiernych čajov nie je pôvod týchto čajov v čajovníku. 


Zloženie a účinky ovocného čaju
Ovocné čaje sa najčastejšie skladajú zo štyroch sušených komponentov: ibišteka, šípok, pomarančovej kôry a sušeného jablka.
- Ibištek dodáva charakteristickú červenú farbu, a príjemne kyslastú chuť. - Šípky obsahujú v prirodzenom stave veľké množstvo vitamínu C. Sušením sa tento obsah    mierne znižuje. - Sušená pomarančová kôra dodáva čajom jemnú horkastú mandľovú príchuť. - Jablko neovplyvňuje farbu hotového čaju, mierne ho však osladzuje
Aromatizovanie čaju nie je žiadnym objavom modernej doby. Už oddávna sa v Číne používali na aromatizovanie čierneho čaju lístky jazmínového kvetu. Na aromatizovanie ovocných čajov sa používajú prírodné, alebo prírodne identické aromatické prísady. Pretože čisté prírodné látky na tento účel nie vždy postačujú, postupne sa prechádza na ich napodobeniny. Tieto sú s prírodnými chuťovo zhodné a vo svojej chemickej štruktúre a svojom zložení úplne rovnaké a zdraviu celkom neškodné. Často sa ovocné čaje obohacujú ďalšími kúskami ovocia, alebo byliniek (jahody, maliny, čerešne, baza, ríbezle, fenikel, mäta a pod.

Príprava ovocného čaju : Ten, kto kladie dôraz na individualitu, by mal pri príprave čaju dodržiavať určité zásady. Aby vznikla tá správna chuť tej či onej čajovej zmesi, je potrebné už pri varení začať správnym dávkovaním. Väčšinou postačí jedna čajová lyžička na jednu šálku, ale toto je možné samozrejme podľa chuti upraviť. Ovocný ale aj bylinkový čaj zalievame vriacou vodou. Doba postačujúca k vylúhovaniu je 8 – 10 minút. Hotový nápoj je možné piť bez akýchkoľvek prísad, ale je možné ho ochutiť cukrom, medom, sladidlom a pod.