Čierny čaj Golden Nepal 50 g

Kód produktu: 0-107515-5
Cena s DPH: 3,40€
Cena bez DPH: 2,83€
Množstvo: + -
 
Obľúbený produkt Porovnať produkt

Zloženie a účinky čierneho čaju.

Čierny čaj obsahuje veľké množstvo rôznych látok, ktoré ovplyvňujú jeho chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Medzi najvýznamnejšie patrí kofeín /v čaji nazývaný teín/, ktorý je v čaji zastúpený cca 4%. Ďalšou látkou sú triesloviny, ktoré robia čaju jeho typickú  chuť. Z vitamínov skupiny B obsahuje čaj  vo vode rozpustný vitamín B1. Pôsobí ako nervový vitamín, dôležitý hlavne pri duševnej práci. Čaj obsahuje tiež flór a niektoré ďalšie minerálne látky /napr. draslík./. Éterické oleje vytvárajú špeciálnu vôňu čaju a jeho špecifickú arómu. V čaji bolo zatiaľ objavených 23 rôznych aromatických látok. Spolu s chlorofylom prispieva k ukľudneniu  nervov, pomáha pri prenose kyslíka do telesných orgánov stimulujúcich duševné činnosti a funkcie dýchacieho systému.

Príprava čierneho čaju:

Jednu čajovú lyžičku čaju zalejeme 2,5 dcl vriacej vody, necháme 2-3 minúty lúhovať. Po precedení podávame. Čaj pripravený týmto spôsobom povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh. Ak čaj lúhujeme 5 minúť /dlhšie neodporúčame/, potom pripravený čaj podporuje činnosť  tráviacich orgánov a upokojuje žalúdok a črevá. Ak čaj lúhujeme dlhšie ako 5 minút horkne a tmavne.