Pu Erh čaje

Pu Erh čaje
Pu – erh nebol pôvodne známy vo svete, ale iba v oblasti, kde sa pestoval. Vojaci si za vlády mongolského chána všimli, že si ľudia v provincii Jun-nan varia polievku, ktorej pripisujú skoro zázračné liečebné vlastnosti .Tento čaj sa najviac podobá čaju, ktorý už poznali starí Číňania pre viac ako 2000 rokmi.. Je to dosť neobvyklý druh, podstupuje totiž pri spracovaní fermentáciu až 2 krát. Vyrába sa z pomerne veľkých listov čajovníka nazývaného Qingamao s charakteristickou zemitou vôňou. Čaj Pu –erh sa pestuje v provincii Yunnan a je nazvaný podľa okresného mesta Pu-erh, kde sa kedysi tento čaj spracovával. V každej inej oblasti sú jeho rastliny ochabnuté a vädnú. Vyznačuje sa výraznou zemitou až mierne zatuchlou chuťou, výraznou arómou a tmavo hnedo-ružovou farbou. Nazbierané čajové lístky sú zavädnuté mierne pražené a zavinované. Potom je čaj fermentovaný za pomoci baktérie Aspergillus niger. Fermentácia prebieha za vysokej vlhkosti a pravidelného obracania listov 40-50 dni, potom je sušený horúcim vzduchom /150°C/, ktorý zároveň zabíja aj baktérie. Hotový čaj môže pri konštantnej vlhkosti – 90% -„dozrievať“ aj niekoľko rokov, pričom účinnosť čaju ostáva stále rovnaká aj 60 rokov, a tvrdí sa, že s časom naberá na kvalite podobne, ako dobré víno. Je to však iba za podmienky 90% vlhkosti, ktorá umožňuje rozvoj ušľachtilej plesne, čiže je to presne opačne ako u ostatných čajov, ktoré časom degradujú. Vyrába sa ako čaj sypaný alebo lisovaný do malých misiek, resp. hniezd./TUO-CHA/. Zloženie a účinky čaju Pu erh: Čaj pu-erh je zvláštny tým, že ako jeden z mála čajov takmer neobsahuje kofeín, jeho obsah je asi 24x nižší, ako v ostatných čajoch, takže je vhodný aj na večerné pitie. Obsahuje množstvo minerálov, ako zinok, železo, horčík, vápnik... , množstvo stopových prvkov - hlavne selén, zinok a mangán, a tiež vitamíny. Známy je predovšetkým tým, že pomáha veľmi účinne odbúravať nadbytočný tuk a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Práve jeho pozitívne účinky pri odbúravaní tuku preslávili tento čaj po celom svete. Niektoré štúdie ukazujú, že za 4 týždne sa dá len vďaka čaju Pu-erh zhodiť až 11 kg tuku. Výskumy v Číne ukazujú, že pri silnej nadváhe je možné zhodiť 9 kg za mesiac. Pri strednej nadváhe okolo 5,8 kg a pri ľahkej nadváhe asi 2,8 kg za mesiac. Iné štúdie dokazujú, že u ľudí vo veku 35-55r sa pri pítí tohoto čaju prejavilo trvalé chudnutie o 3-9 kg za mesiac!!! Odporúča sa piť pu-erh pred každým tučným jedlom!!! Ďaľším významným účinkom je znižovanie hladiny cholesterolu a tuku v krvi ako aj rizikových triglyceridov. Pu-erh účinne prečišťuje krv, pečeň, a tiež čistí organizmus od toxínov. Taktiež pôsobí priaznivo na tráviaci trakt, proti poruchám trávenia, podoruje činnosť žalúdka. Posobí proti arterioskleróze - kornateniu tepien, rozširuje cievy a znižuje krvný tlak. Urýchľuje (až dvojnásobne) odbúravanie alkoholu z krvi, a znižuje príznaky tzv. "opice" , ako bolesť hlavy... Japonský vedci zistili, že má tiež protirakovinné účinky, vďaka vysokému obsahu EGCG a kyseliny galovej. Čaj pu-erh má tiež vplyv na psychiku a pôsobí proti stresu a depresiám. Obklady s čaju pu-erh pôsobia omladzujúco. Príprava a užívanie: Čaj pu-erh sa pripravuje podobne, ako väčšina čiernych čajov. Na jednu šálku sa dáva 1 čajová lyžička, zaleje sa prevretou, nie však úplne vriacou vodou, tá by mala mať teplotu okolo 90 stupňov. Čaj je známy tým, že je možné zalievať ho až 3-4 krát. Doba lúhovania sa postupne zvyšuje. Niektoré zdroje uvádzajú lúhovanie prvého nálevu len 30 sekúnd, pri takejto krátkej dobe sa však nestihnú uvolniť z čaju všetky účinné látky preto doporučujeme lúhovať čaj pri prvom náleve 3-5 minút a postupne pri druhom a treťom resp. štvrtom náleve predlžovať dobu na 10-15 minút. Denne sa odporúčajú v priemere 3 šálky čaju pu-erh, aby sa optimálne prejavili všetky jeho pozitívne účinky.
Zobrazenie: Zoznam Vedľa seba
Zobraziť:
Zoradiť podľa: